Traditionsnära och nyskapande, energiskt dansant men även finstämt – så ter sig folkmusikgruppen Svanevits musik. Den ovanliga sättningen med instrument som harpa, slagverk, olika säckpipor, nyckelharpa, mandola, fiol och sång ger gruppen ett unikt sound. Skimrande vackra medeltidsballader blandas med glada schottisar, medryckande visor och – förstås – polskor i överflöd! Svanevit kan stoltsera med tre riksspelmän; Maria Larsson, Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark samt den fantastiske folksångaren Anders Larsson. Tillsammans skapar de suveränt svängig nutida folkmusik med en sagolik stämning och stor spelglädje.Svanevit – sagolik svensk folkmusik!

De fyra musikerna ligger dessutom bakom skivbolaget Nordic Tradition, som sedan 2005 etablerat sig som ett av de mest aktiva och spännande bolagen för utgivning av modern svensk folkmusik.


ANDERS LARSSON
sång, mandola, mandolin

En av landets främsta folksångare och dansmusiker, utbildad vid Malmös musikhögskola och Sibeliusakademien i Helsingfors. Anders har tidigare spelat i B.A.R.K och Envisa och delar nu sin frilanstid mellan Svanevit, undervisning i folkmusiklinjen på Malungs folkhögskola och produktioner med dansgruppen Sinkelipass.


MARIA LARSSON
fiol, flöjter

Maria är stråkens drottning, riksspelman och fiolpedagog utbildad på musikhögskolan i Malmö och Sibelius-akademien. Maria var under många år en del av den skånska folkmusikgruppen Plommon som turnerade flitigt i hela Norden samt bl.a. Tyskland, Italien och USA.


ERIK ASK-UPMARK
Harpa, svensk säckpipa, dalslandspipa, skränpipa, flöjt

Riksspelman på svensk säckpipa och heltidsmusiker som arbetar mycket med att återetablera harpans och säckpipans plats i folkmusikinstrumentariet. Erik var tidigare medlem i “bordunbandet” Faust och turnerar nu regelbundet i USA med bl.a. Dråm.



ANNA RYNEFORS
nyckelharpa, svensk säckpipa, slagverk

Anna är också riksspelman och uppträder med ett flertal ensembler och har turnerat mycket med medeltidsgrupperna Falsobordone och Compagnia della lauda samt folkmusikduon Dråm i internationella sammanhang.



Ladda ner vår folder (PDF, 1,3 MB)